Schimba Limba

English versionVersion Francaise Versiunea Romana

14 august 2008

2010: anul turismului spatial

Daca în urma cu doar cativa ani, experienta zborului cosmic era înca rezervata doar unor oameni super antrenati si extraordinar de bine pregatiti, fizic si psihic, capabili de a-si ocupa locul pe lista astronautilor, în viitor tot mai multi pamanteni îsi vor permite sa paraseasca atmosfera terestra, avantandu-se spre imponderabilitate. Inceputul a fost facut, în urma cu cativa ani, de catre miliardarul american Dennis Tito si de atunci, spatiul extraterestru pare sa fi devenit o destinatie favorita pentru tot mai multi pamanteni. Pionierul incontestabil al turismului cosmic este miliardarul britanic Richard Branson care, alaturi de specialistul american în tehnologii aerospatiale Burt Rutan, a demarat un proiect revolutionar, vizand trimiterea în spatiu a cat mai multor turisti.
„Eve” reprezinta un nou început pentru rasa umana
Saptamana trecuta, ei au prezentat publicului si presei, una dintre navetele ce se vor îndrepta spre cosmos. Sub privirile sutelor de curiosi, dintr-un hangar aviatic aflat în mijlocul desertului Mojave a iesit o superba aeronava purtand însemnele companiei lui Branson, Virgin Galactic, aeronava construita de catre firma californiana Scaled Composites, ce-i apartine lui Rutan. De la bordul ei, miliardarul britanic si partenerul sau american salutau multimea de entuziasti ai spatiului, ziaristi, demnitari, ingineri, fosti astronauti (de evidentiat prezenta lui Buzz Aldrin, cel care a facut parte din primul echipaj uman ajuns pe Luna) si specialisti în aeronautica. Numit White Knight Two, vehiculul va actiona ca o nava-mama, transportand, la altitudinea de 16.000 metri, o naveta mai mica, fixata între cele doua fuselaje paralele. Naveta, intitulata SpaceShip Two, se va detasa, la altitudinea mentionata, si va porni motoarele, purtandu-i pe cei sase pasageri aflati la bordul ei, mai sus, spre stele.
Cu o anvergura a aripilor de 43 metri, White Knight Two este cea mai mare aeronava din carbon compozit din lume, fiind numita de catre Branson „unul dintre cele mai frumoase si mai extraordinare vehicule aeriene realizate vreodata”. Primele zboruri test ale lui White Knight Two vor avea loc în acest an si, desi modulul SpaceShip Two nu este înca finalizat, Branson spera sa demareze testele în aceasta privinta la finele anului 2009, urmand ca zborurile comerciale sa înceapa în 2010. Cei dornici sa devina astronauti, vor trebui sa plateasca suma de 200.000 dolari pentru un zbor cosmic care îi va propulsa, pret de doua ore si jumatate, în atmosfera terestra, asigurandu-le si cateva minute de impoderabilitate. Costurile destul de piperate nu au descurajat însa pe amatorii de turism spatial, caci deja 270 de persoane si-au rezervat „bilet de racheta”...
Fastuoasa lansare desfasurata în desertul Mojave are loc dupa ce anul trecut trei ingineri au murit într-un accident petrecut în timpul testarilor unei rachete destinate turismului spatial. De aceea, Branson a tinut sa sublinieze siguranta pe care actualul vehicul o confera, precizand ca printre participantii la zborul inaugural se va numara chiar el, alaturi de mai multi membri ai familiei (copiii si chiar tatal sau, în varsta de 92 de ani!) De altfel, am putea spune ca si mama decedata a lui Branson, Eve, va fi prezenta, spiritual, la bordul navetei, temerarul explorator afirmand: „Am supranumit modulul Eve în cinstea mamei mele, Eve Branson, dar si pentru ca el reprezinta un nou început, o sansa pentru ca un numar tot mai mare de viitori turisti spatiali sa poata vedea lumea într-o noua lumina.”
GABRIEL TUDOR


Niciun comentariu: