Schimba Limba

English versionVersion Francaise Versiunea Romana

22 septembrie 2008

Planeta TERRA supra-exploatata, ne avertizeaza ONG-ul american Global Footprint Network


PARIS (AFP) – Batrina noastra planeta TERRA nu mai poate face fata ritmului nebunesc in care se consuma resursele naturale, avertizeaza ONG-ul american Global Footprint Network, care afirma ca cererea actuala depaseste cu 40% capacitatea planetei albastre de a produce.

In fiecare an, data la care am consumat in totalite ceea ce planeta a putut produce intr-un an avanseaza: in acest an este pe 23 septembrie, dupa opinia Global Footprint Network.
Ceea ce inseamna ca TERRA are nevoie acum de un an si trei luni pentru a produce tot ceea ce lumea consuma intr-un an.

Aceasta data de epuizare a resurselor anuale naturale ale TERREI – numita si Earth Overshoot Day – cade din ce in ce mai devreme din cauza cresterii neincetate a consumurilor, subliniza cest organism.

In fiecare an, GFN calculeaza amprenta ecologica a umanitatii – presiunea exersata pe culturi, paduri, resursele halieutice etc. – si o compara cu capactatea ecosistemelor de a isi regenera resursele si de a absorbi deseurile produse.

Totul se pare ca a inceput pe 31 decembrie 1986 : la acea data, pentru prima oara in istorie, omenirea consumase in totalitate ceea ce TERRA produsese in acel an (1986).

Zece ani mai tirziu consumam deja 15% in plus de ceea ce TERRA putea produce anual : ziua de epuizare a resurselor cadea in noiembrie.

Anul trecut, era pe 6 octombrie si anul acesta pe 23 septembrie, omenirea continua sa traiasca peste limita mijoacelor ei ecologice.

Astfel arborii sint taiati mai rapid decit pot sa creasca altii in loc si pestii sint pescuiti mai repede decit se pot reproduce.

Sub efectul despaduririlor, 13 milioane de hectare dispar in fiecare an.

Dupa ceea ce releva lista rosie a speciilor animale si vegetale amenintate cu disparitia publicata de Uniunea Internationala pentru conservarea naturii (UICN), mai mult de un sfert din cele 41.000 de specii sub observatie sint amenintare cu extinctia.

Niciun comentariu: