Schimba Limba

English versionVersion Francaise Versiunea Romana

13 octombrie 2008

REZONANTA SCHUMANN (Winfried Otto Schumann)

Opinii "pro"
Pamantul este o fiinta vie si tot ceea ce exista pe el isi are originea in el. Corpul nostru fizic isi are originea in materia pamantului iar corpurile noastre subtile sunt formate din materie subtila care ii apartine tot pamantului. El este in acelasi timp hrana si suportul nostru iar sanatatea noastra, atat fizica cat si mentala si emotionala depinde de modul cum noi ne raportam la energiile sale.La o prima vedere, pamantul nu ne poate oferi decat hrana si adapost dar progresele stiintei au revelat o interactiune mai profunda intre pamant si vietuitoarele care se afla pe el, in special oamenii.

Se stie acum ca fiinta umana are propriul ei camp bioenergetic care vibreaza pe o frecventa specifica in conformitate cu nivelul vietii acelei fiinte. Aceasta vibratie a campului bioenergetic al fiintei se datoreaza insumarii nenumaratelor impulsuri electrice care controleaza activitatea muschilor, a sistemului nervos, a organelor de simt si asa mai departe. Creierul fiind organul care centralizeaza si coordoneaza aceste vibratii, putem spune ca aici ele sunt cel mai intense si mai usor masurabile si de asemenea constituie o masura a activitatii creierului. Practic acestea constituie undele cerebrale.
Analog activitatii bioenergetice din corpul nostru trebuie sa stim ca si pamantul, fiind un organism de dimensiuni cosmice, prezinta si el aceeasi activitate bioelectrica. Sa ne gandim numai la fulgerele care se manifesta in atmosfera terestra. Pe plan global, la orice moment de timp dat se manifesta circa 1000 de fulgere care reprezinta descarcari uriase de energie privite din punctul nostru de vedere dar la scara pamantului ele pot fi asimilate impulsurilor care circula prin nervii corpului nostru. Aceste fulgere constituie viata bioenergetica a pamantului care este alimentata din profunzimile ascunse ale acestuia. In mod natural campul bioenergetic al pamantului trebuie sa aiba si o frecventa de vibratie corespunzatoare.
Schumann a fost primul om de stiinta care a prezis existenta acestui camp bioenergetic al pamantului si a calculat frecventa sa de vibratie intre anii 1952 - 1957 inainte de a putea fi masurata efectiv. Rationamentul emis de el a fost urmatorul: Pamantul se comporta ca un urias condensator electric. Atmosfera este un conductor slab si daca nu ar exista in permanenta fulgere intr-o parte sau alta a globului, sarcina sa s-ar difuza in cca 10 minute. Aceste sarcini electrice permanente se manifesta intr-o cavitate determinata de marginea pamantului si partea inferioara a ionosferei la aproximativ 55 km inaltime. Sarcina totala care exista in aceasta cavitate este de 500.000 Coulombi. Aceasta sarcina se afla intr-o redistribuire constanta datorita fulgerelor. Mai mult, fiecare fulger care se manifesta in atmosfera terestra da nastere unei unde cvasi-stationare care se manifesta ca un fel de ecou electromagnetic la fel cum, de exemplu, sunetul emis de un clopot nu este altceva decat un ecou datorat lovirii marginii sale exterioare. Daca aceasta margine exterioara ar fi lovita mai des, atunci s-ar constata ca in fundal se manifesta si ramane la aceeasi intensitate un anumit ecou. Rezonanta Schumann este chiar acest ecou si a putut fi calculata matematic la 7,83 Hz, conform formulei f= c/pi*D unde c este viteza luminii iar D diametrul pamantului.
Studiul practic a aratat ca campul electromagnetic al pamantului vibreaza pe mai multe frecvente de vibratie care sunt aproximativ armonici ale acestei frecvente fundamentale. Valorile acestor armonici se afla situate intre 6 si 50 de Hz. Toate aceste unde au fost denumite rezonante Schumann dupa savantul care le-a prezis si calculat pentru prima oara.
Frecventele Schumann variaza functie de urmatorii factori:
- intensitatea si configuratia campului magnetic al Pamantului
- compozitia si proprietatile atmosferei
- proprietatile ionosferei
Indiferent cum variaza acest spectru de frecvente, 7,83 Hz este frecventa fundamentala, deci are ponderea cea mai mare. Cea de-a doua armonica are valoarea maxima undeva in jurul a 15 Hz (+/- 0,5 Hz), armonicele a treia, a patra si a cincea se situeaza undeva in jurul valorilor 20, 26 si 33 Hz iar intensitatile acestora sunt variabile in functie de factorii susmentionati. Armonicele a sasea si a saptea a caror intensitate este suficienta pentru a fi luate in considerare sunt 39 si 45 Hz.
Deci, acest spectru de vibratii ilustreaza viata energetica a pamantului. Cum poate fi acest lucru util pentru fiintele umane?
Prin acordarea undelor cerebrale cu fundamentala frecventelor Schuman (7,83 Hz), fapt care se realizeaza prin intermediul aparatelor de stimulare cerebrala de tip brain machine putem beneficia prin intermediul fenomenului de rezonanta de un aport energetic urias din propriul camp energetic al pamantului. Practic, in cazul stabilirii acestei rezonante, proportional cu gradul nostru de trezire a perceptiilor, constiinta noastra se expansioneaza la nivelul intregului pamant si toti centrii nostri energetici sunt revitalizati si alimentati din focarele energetice imense ale pamantului. Frecventa 7,83 se incadreaza in gama undelor alfa, specifice meditatiei si astfel starea care se instaleaza va permite o comuniune mai usoara cu fiinta pamantului.
Aceste cunostinte suplimentare au permis cercetatorilor sa afle motivul eficientei unor anumite dansuri exorcizante din traditiile unor triburi africane. Prin introducerea cu buna stiinta in aceste dansuri a unor ritmuri corelate cu frecventele Schumann, dansatorii puteau trezi energiile pure ale pamantului pe care apoi le canalizau dupa dorinta.
Beneficiile rezultate de pe urma acordarii creierului nostru pe aceasta frecventa de vibratie a pamantului sunt in primul rand aceasta reincarcare a bateriilor organismului nostru. Se observa disparitia grijilor si anxietatilor inutile, amplificarea vitalitatii, o stare pregnanta de buna dispozitie, blandete si putem percepe cum constiinta noastra este bransata la o sursa imensa de energie.
De asemenea, acordarea pe aceasta frecventa de vibratie elimina efectele perturbatoare ale campurilor electromagnetice cu care interferam in viata de zi cu zi. Mai ales cei care lucreaza in medii puternic poluate electromagnetic au mare necesitate de "reimpamantare" prin acordarea pe aceasta frecventa de vibratie. Din punct de vedere energetic, cam ca am pierdut contactul cu aceasta inima pulsatorie a pamantului datorita nenumaratelor campuri electromagnetice poluante dintre care cel mai important este cel general de reteaua de alimentare a consumatorilor casnici.
Arhimede a spus: "Dati-mi un punct de sprijin si voi putea apoi rasturna pamantul". In cazul organismului nostru, punctul de sprijin pentru intreaga structura fizica, emotionala si mentala este pamantul si aici nu trebuie sa privim pamantul ca un imens bulgare solid care rataceste prin spatiu ci ca o fiinta vie din care provine tot ceea ce este materie in noi insine, nu numai materia fizica, palpabila ci intreaga materie subtila care este substratul trairilor noastre emotionale si mentale. Atunci cand acest punct de sprijin va fi ferm in noi, vom dispune de energia necesara pentru a ne vindeca si a tine la distanta toate bolile, de a ne pazi de influente mentale si emotionale negative (cum sunt de exemplu cele care se manifesta in cazul magiei negre), de a fi un nesecat izvor de vioiciune si confort pentru ceilalti.
Mai mult decat atat, aceasta revenire in sanul pamantului va atrage dupa sine o stare mult largita de constiinta in care vom putea percepe intuitiv unitatea vietii a tot ceea ce exista pe planeta noastra.
-Sursa aici-
Opinii sceptice
Planeta Pamânt se manifesta ca un imens circuit electric. Exista un fel de cavitate electromagnetica situata între Terra si ultimul strat al ionosferei, la aproximativ 55 km distanta de suprafata pamântului. Proprietatile rezonante ale acestei cavitati magnetice terestre au fost descoperite de fizicianul german W. O. Schumann între anii 1952 - 1957, si ele permit masurarea frecventei vibratorii medii a planetei noastre. [...]Rezonanta Schumann este prezentata de geofizicienii contemporani drept „bataia inimii” planetei noastre. Aceasta a avut o valoare constanta de 7,8 Hz timp de mii de ani. Însa începând cu anul 1980, s-a observat o accelerare, mai întâi lenta, apoi din ce în ce mai rapida (dupa 1997), pâna când a atins astazi valoarea de 12 Hz. Cresterea frecventei vibratorii a planetei noastre face ca 24 de ore de viata pe planeta noastra sa corespunda de fapt cu numai 16 ore reale, în termenii timpului terestru. Pare o explicatie destul de plauzibila pentru criza acuta de timp cu care ne confruntam la ora actuala... Iar curgerea timpului terestru se va mai accelera, pe masura ce ne apropiem de „Punctul Zero”, care corespunde inversarii polilor magnetici ai Pamântului. Caci daca 24 de ore ale zilei reprezinta înca, la ora actuala, 16 ore efective, diferenta dintre acestea se va mari exponential, astfel încât la trecerea prin Punctul Zero, pe care unii îl situeaza la sfârsitul anului 2012, 24 de ore din anul 1980 vor corespunde la 0 ore efective. Altfel spus, timpul terestru nu va mai exista! Consecintele acestui fenomen sunt incalculabile si sfideaza orice imaginatie: întreaga planeta si toti locuitorii ei vor trece într-o alta dimensiune!Cresterea frecventei de rezonanta Schumann se traduce prin scaderea progresiva a densitatii planetei, fenomen ce a fost observat si identificat de clarvazatorul brazilian Triguerinho, înca de la începutul anilor '80.”
Nu ne mai ramâne prea mult timp pâna la fatidicul an 2012, an când timpul se va opri, imaginatia ne va fi sfidata, iar noi vom trece într-o alta dimensiune. Traim minunate timpuri! Desigur, putem sa ironizam cu voiosie acest text, dar credem ca se cuvine sa dam câteva explicatii. Nu de alta, dar frecventele de rezonanta Schumann sunt lucruri cât se poate de reale. Acesta este si motivul pentru care multi dintre cei mai creduli dintre noi iau drept bune aceste texte aiuritoare (din nefericire credulitatea este larg raspândita pe planeta).Nu vom încerca acum sa detaliem subiectul frecventelor de rezonanta Schumann, ci doar sa va oferim o descriere simplificata. Ne putem imagina sistemul alcatuit din suprafata terestra, ionosfera (ambele sunt conducatoare de electricitate) si atmosfera cuprinsa între ele (care se comporta ca un dielectric) ca pe o imensa cavitate rezonanta pentru undele electromagnetice. Sursele de radiatii electromagnetice implicate în rezonantele Schumann sunt reprezentate îndeosebi de fulgerele si trasnetele produse în timpul furtunilor. Acesta este si motivul pentru care frecventele de rezonanta Schumann sunt urmarite atent pentru monitorizarea climei. Acum sa vedem, pe repede înainte, ce reprezinta aceste frecvente de rezonanta. Asa cum stiti, undele electromagnetice cu lungime de unda mare (adica de frecventa mica) au capacitatea de a urmari terenul, putând înconjura întreaga planeta. Atunci când maximele si minimele undelor electromagnetice se suprapun la fiecare ocol al Pamântului, rezulta o crestere a amplitudinii acestora, o rezonanta. Pentru a calcula cu aproximatie cea mai joasa frecventa de rezonanta a „cavitatii rezonante terestre” este suficient sa împartim viteza luminii la circumferinta terestra. Obtinem aproximativ 7,8 Hz. Desigur, deoarece altitudinea ionosferei are variatii diurne si în functie de anotimp, aceasta valoare nu este una fixa. Ea poate varia cu plus sau minus 0,5 Hz. Mai exista si alte frecvente de rezonanta Schumann. Acestea sunt la 14,3, 20,8, 27,3 si 33.8 Hz.
Nu vom mai intra în detalii suplimentare, dumneavoastra le veti gasi cu usurinta daca veti da o cautare pe Google având drept termeni cheie: „Schumann Resonance” site: .edu (sau :site .gov). (Este necesara aceasta filtrare de site, deoarece exista foarte multe pagini care se ocupa de acest subiect, dar, din nefericire, cele mai multe se bazeaza mai putin pe date concrete si mai mult pe tot felul de speculatii care se afla la mare distanta de fapte.)
Acum sa vedem mai întâi: s-au modificat aceste frecvente de rezonanta Schumann în ultimii ani? Este evident ca pentru a se produce asemenea modificari este nevoie sa se modifice parametrii fizici ai cavitatii format din suprafata terestra, straturile inferioare ale atmosferei si ionosfera. Aveti vreo cunostinta în legatura cu asemenea modificari? Daca nu, va spunem noi ca, abstractie facând de micile variatii (produse datorita diferentelor dintre zi si noapte, diferentelor dintre anotimpuri si activitatii solare), nu s-a întâmplat nimic cu cavitatea Schumann. Este adevarat, în textul pe care l-am citat mai sus se scrie negru pe alb: „cresterea frecventei de rezonanta Schumann se traduce prin scaderea progresiva a densitatii planetei”..., afirmatie care nici macar nu trebuie comentata prea mult. Cum masa planetei este constanta, înseamna ca îi creste volumul iar o asemenea crestere de volum nu a fost înregistrata de nici unul dintre satelitii care efectueaza masuratori de precizie asupra planetei. Este bine de stiut ca planeta noastra este atent monitorizata din spatiu iar dimensiunile ei sunt masurate cu precizii de ordinul centimetrilor.
Bun. Acum sa presupunem ca cele spuse în paragraful de mai sus nu sunt reale. Mai avem argumente împotriva sustinerilor noastre? Mai avem! Frecventele de rezonanta Schumann sunt atent monitorizate de mai bine de doua decenii. Analiza lor ne permite sa avem o imagine globala asupra climei terestre. Ei bine, rezultatele acestor masuratori sunt publice si nici una dintre ele nu indica vreo crestere a valorilor frecventelor Schumann!
Dar de unde apare legatura dintre timpul terestru si aceste frecvente? Nu uitati ca în text ni se spune ca: „cresterea frecventei vibratorii a planetei noastre face ca 24 de ore de viata pe planeta noastra sa corespunda de fapt cu numai 16 ore reale, în termenii timpului terestru. Pare o explicatie destul de plauzibila pentru criza acuta de timp cu care ne confruntam la ora actuala...” Cum vine asta? Va marturisim ca ne vine greu sa întelegem aceasta afirmatie. Avem ceasuri? Avem! Ce ne spun ele noua? Ne indica vreo accelerare a timpului? Haideti sa credem ca sunt influentate ceasurile terestre, asa cu nu mai putem detecta o accelerare a curgerii timpului. Dar ceasurile din spatiu? Ele cum de sunt influentate? Nu uitati ca orice vehicul spatial are la bord ceasuri de mare precizie, ele fiind folosite ca baza de timp pentru desfasurarea activitatilor programate. Ei bine, aceste ceasuri nu au „sesizat” nici o anomalie în curgerea timpului...
Sa presupunem acum ca este vorba doar despre o schimbare de perceptie a curgerii timpului pe care o resimte orice om („Pare o explicatie destul de plauzibila pentru criza acuta de timp cu care ne confruntam la ora actuala...”). Dar de ce aceasta schimbare de pe care o resimtim noi, cei traitori pe planeta, nu este remarcata de astronautii de pe ISS? Acolo, dincolo de ionosfera terestra, nu ajung frecventele de rezonanta Schumann...
Cât despre restul afirmatiilor din textul citat, cum ar fi cea legata de trecerea în masa într-o alt dimensiune, va rog sa îmi dati voie sa nu le mai comentez. Dati-mi voie sa zâmbesc.
Cristian Român
Revista Stinta si Tehnica
(Subiect propus de Dl. Luigi)

07 octombrie 2008

Noi versiuni de Craciun pentru DS si Xbox

Va fi un Craciun ocupat pentru fanii tehnologiei moderne si pentru gameri, atat Nintendo, cat si Microsoft anuntand noi versiuni pentru popularele lor console – DS si Xbox.
Producatorul japonez de console si jocuri video Nintendo a anuntat planurile sale oficiale de a lansa o noua consola portabila DS, cu camera integrata si player audio.
Noua varianta va sosi pe piata pana la finalul anului, compania producatoare sperand ca, in acest fel, gadgetul se va transforma intr-un rival pentru Apple iPod si Sony PSP.
Pretul noii console, care va fi dotata si cu un modul wireless, va fi sub 189 de dolari in Japonia.In ultimii ani, compania Nintendo a fost definita de Wii si DS, cele mai populare produse ale sale, care i-au permis creatorului lui Mario sa creasca de trei ori in ultimii trei ani.
La nivel global, DS se vinde mult mai bine decat faimosul PlayStation Portable al lui Sony, dar in Japonia lucrurile stau invers, conform revistei de jocuri Enterbrain.Oricum, se pare ca va fi un Craciun ocupat pentru fanii tehnologiei moderne si pentru gameri, avand in vedere faptul ca si Microsoft a confirmat lansarea, in luna noiembrie, a unui nou meniu pentru Xbox 360.
"The New Xbox Experience" a fost prezentat pentru prima data la E3 din luna iulie, prezentand o interfata placuta, avatare pentru mii de utilizatori si un mod party online pentru jocurile preferate ale utilizatorilor.
De asemenea, vor fi lansate filmul Netfix si abilitatea de a instala jocuri pe hard drive.

Cum sa faci bani online dand muzica gratis

Lumea este pregatita pentru o noua revolutie pe piata industriei muzicale digitale.

Consumatorii vor muzica digitala gratis, companiile de inregistrari muzicale doresc sa faca profit din muzica, si compania care va descoperi o modalitate de a imbina aceste cerinte aparent ireconciliabile va inventa o noua modalitate de a face afaceri in era digitala, scrie publicatia Economist.
In urma cu sapte ani, cand America a intrat in recesiune ca urmare a atentatelor teroriste si a crizei din domeniul IT, Apple a lansat iPod-ul, dispozitivul muzical considerat la acel moment nebunie curata.
Primul iPod era foarte scump (399 de dolari) si se lansa in plina criza a industriei tehnologiei, in afara pietei traditionale a companiei Apple, adica cea a computerelor personale, si intra in competitie cu Sony, gigantul industriei. Criticii chiar au subliniat ca numele de iPod inseamna "idiotii pun preturile la dispozitivele noastre".
Ipod-ul s-a dovedit in cele din urma fi o adevarata lovitura de piata. Impreuna cu serviciul de descarcare a pieselor online iTunes, lansat in 2003, a permis Apple sa domine o noua industrie, a muzicii digitale. Cu toate ca vanzarile de muzica digitala sunt din ce in ce mai mari, acestea nu sunt suficient de dezvoltate pentru a dezamorsa efectul scaderii dramatice a vanzarii de CD-uri.
Piratarea muzicii de pe internet nu este doar generalizata ci si privita drept un fapt normal de catre tinerii care se asteapta ca muzica sa fie gratuita. Industria a incercat mai multe strategii care sa rezolve aceste probleme: fanii sunt indemnati sa plateasca cat cred ei de cuviinta pentru a descarca un album de pe internet, s-a facut publicitate intensiv la serviciile muzicale online, si altele, fara succes insa.
Este nevoie de ceva nou, care sa impace nevoile aparent ireconciliabile ale consumatorilor si ale industriei. In vreme ce consumatorii vor acces usor si liber la muzica, industria accepta mutarea accentului de la vanzarea de produse la vanzarea de servicii, insa doreste sa faca bani din taxarea accesului la muzica online.
La sapte ani dupa aparitia iPod-ului, industria trebuia sa gaseasca o solutie noua la aceste probleme. Si a gasit-o in forma "ascunderii" costurilor unui abonament la muzica digitala in costul unui alt dispozitiv. Cel mai bun exemplu este abordarea companiei Nokia. Pachetul sau Comes With Music (CWM) ofera acces nelimitat la muzica digitala timp de un an, daca cumperi un telefon mobil.
Desigur, in pretul mobilului este inclus pretul unui abonament care ajunge direct la companiile de inregistrari. Dupa un an de utilizare, cumparatorul poate plati in plus pentru a descarca noi piese sau poate cumpara un alt pachet CWM cu inca un an de muzica gratis.
Astfel, consumatorii au acces la muzica, companiile de inregistrari fac bani, iar companiile de telefonie mobila atrag clienti si ii pastreaza. Aceasta idee poate fi dezvoltata, iar muzica "gratis" poate fi data "la pachet" cu servicii de internet, playere de muzica, calculatoare personale, pana si masini, estimeaza analistii publicatiei Economist.Firmele care ofera aceste servicii trebuie sa fie pregatite sa plateasca pentru serviciile de descarcare de muzica, atragand in schimb loialitatea consumatorilor. Este posibil ca industria sa fi gasit in sfarsit o modalitatea de a intretine iluzia ca muzica este gratuita, facand bani in acelasi timp.

01 octombrie 2008

Painea cea de toate zilele

Se poate vorbi la capitolul terapii complementare despre consumul de paine?
Cu siguranta, da.
Aceasta, deoarece, desi painea este un produs alimentar inclus in cotidian, ea poate deopotriva sa determine unele dezechilibre ale sanatatii ori sa ne ofere anumite substante necesare organismului, capabile sa restabileasca starea normala. Un argument cat se poate de concret: painea este frecvent acuzata ca ar fi principala responsabila de kilogramele in plus pe care le adunam. Apare insa un pradox: astazi, consumam in medie 130 grame de paine pe zi, fata de 600 grame, in urma cu aproximativ un secol. Si cu toate acestea, supraponderalitatea si obezitatea se afla pe o panta ascendenta!

Cu cele 60% de glucide, 10% proteine si sub 1% lipide, prezente in mod natural in cereale, painea ar putea fi considerata un aliment ideal, care nu intamplator se consuma inca din copilaria omenirii. De altfel, nu mai putin de jumatate din nevoile energetice ale organismului nostru se pot acoperi cu substante componente ale painii, cum sunt glucidele complexe. Pentru sistemul digestiv, ea este de mare ajutor (evident, nu orice sortiment), intrucat fibrele continute stimuleaza excelent digestia, iar la nevoie, in cazul unor persoane cu afectiuni ale stomacului poate deveni un pansament gastric important. Pe de alta parte, painea de grau si cea de secara era folosita odinioara in mod curent ca leac impotriva pelagrei. Chiar si in uz extern se utiliza ca remediu. De exemplu, miezul de paine putin inmuiat in vin rosu, aplicat pe locuri de pe corp cu contuzii, facea sa se retraga umflatura si sa dispara vanataile.

In ultima perioada, nutritionistii au inceput sa pledeze pentru folosirea painii (din faina neagra, cu tarate, cu secara etc., dar nu cea din faina alba) si in cadrul regimurilor de scadere in greutate. Explicatia readuce in prim-plan glucidele complexe sau asa-numitele zaharuri lente. Acestea permit limitarea stocarii grasimilor in organism si totodata dau mai repede senzatia de saturare, ceea ce presupune, automat, consumul unei mai mici cantitati de prajituri, de pilda. Totusi, privitor la calitatile terapeutice ale acestui produs, niciodata nu trebuie omis amanuntul ca faina, cu cat este mai rafinata, cu atat isi pierde mai mult din continutul de fibre si de nutrimente. Motiv suficient de important pentru a opta pentru painea cu tarate, cea de secara, cea tip graham sau integrala, in defavoarea multiplelor sortimente de paine alba, mai placut mirositoare si cu gust poate mai agreabil, insa mai sarace. De aceea, va prezentam in continuare si cateva dintre calitatile principalelor tipuri de paine.

- Painea alba (270 calorii la 100 grame). Mai bine tolerata la nivel digestiv decat cea integrala, fiind mai saraca in fibre, este totodata mai putin bogata si in nutrimente, din cauza rafinarii fainii. Consumata calda, produce balonari, gradul sau de umiditate diminuand secretia enzimelor salivare care ajuta la digerarea amidonului.
- Painea integrala (230 calorii la 100 grame). Bogata in vitamine, in minerale si in fibre (de 2-3 ori mai multe decat in painea alba), este deci mult mai sanatoasa si satura mai repede. Pe de alta parte, aportul sau de magneziu in corp este de 90 mg, fata de 35 mg, cat contine o bagheta. S-a observat insa ca impiedica partial absorbtia de minerale in organism, motiv pentru care se recomanda evitarea consumului ei de catre copii si de catre femeile insarcinate.


- Painea cu tarate (230 calorii la 100 grame). Este foarte bogata in vitamine de tip B (2,5 mg, fata de 0,32 mg in bagheta). Buna sursa de fibre, accelereaza tranzitul intestinal. Pe de alta parte, continutul de acid fitic ingreuiaza asimilarea calciului, a fierului si a magneziului. De aceea, se recomanda alternarea cu alte tipuri de paine si sa nu se dea copiilor.


- Painea de secara (230 calorii la 100 grame). Bogata in fibre, accelereaza tranzitul intestinal, astfel ca reprezinta un bun mijloc natural de combatere a constipatiilor pasagere. Continutul ridicat de celuloza o face insa ceva mai dificil de digerat, asa ca e bine sa nu se consume in fiecare zi.


- Painea de tip briosa sau chiflele (270-320 calorii la 100 grame, din cauza compozitiei: faina extrarafinata, zahar, materii grase, lapte). Un pic cam bogata in proteine, mai mult decat celelalte sortimente de paine, „vinovate” fiind laptele si ouale din compozitie. Este mai grasa si mai dulce decat painea clasica, fapt care recomanda limitarea consumului, mai ales in perioadele de regim. - Specialitatile cu seminte de diverse tipuri (susan, floarea-soarelui, miez de nuca etc.), cu cereale, cu ceapa, cu mac s.a. (270-320 calorii la 100 grame).
Oleaginoasele din compozitie fac ca aceasta paine sa fie bogata in lipide, dar si in acizi grasi utili organismului si in minerale. Totusi, continutul considerabil in grasimi saturate impune o oarecare prudenta in consumul ei. De altfel, semnalul este valabil in orice situatie: nu evitati sa mancati paine, insa mare atentie si la ce anume alegeti!

Pamântenii – viitorii „eschimosi” ai planetei Marte

Prof. univ. dr. Nicolae Pristavu, o mai veche cunostinta a cititorilor „Magazinului”, este unul dintre oamenii daruiti stiintei care nu ezita sa priveasca in viitor, dincolo de limitele inevitabile impuse de stadiul actual de dezvoltare a acestui domeniu. Atras de noutatile referitoare la Planeta Rosie, cercetatorul român a emis câteva ipoteze incitante (unele, publicate anterior in revista noastra), pe care timpul, fara indoiala, le va putea confirma. In exclusivitate, v-o prezentam pe cea mai recenta.

O sera cosmica
Potrivit datelor facute publice in ultimii 10-15, fenomenul de supraincalzire nu se manifesta doar pe Terra (binecunoscutul efect de sera), ci si in alte zone ale Sistemului Solar. Astfel – remarca prof. Pristavu – calotele polare de pe Marte s-au micsorat considerabil, aceasta având drept urmare posibila aparitia de mari si oceane si in cele din urma a unei atmosfere respirabile pentru om si alte vietuitoare. In asemenea conditii, ar fi posibila transformarea Planetei Rosii intr-un biotop locuibil de catre pamânteni, atunci când supraincalzirea globala ar afecta ireversibil viata terestra. La fel cum pe Pamânt traiesc microorganisme la temperaturi foarte scazute, in ghetari, si pe Marte este posibil sa existe asemenea vietati, in calotele polare sau in alte zone, unde sunt temperaturi foarte ridicate. (Pe aceasta planeta, valorile termice se situeaza intre –130ºC si +27ºC.)

Viitorul intr-o perspectiva nefasta
Ideea prof. Pristavu pare deocamdata de domeniul SF, insa viitorul ar putea s-o valideze neindoielnic, ea bazându-se pe argumente stiintifice. Potrivit acestuia, pe Marte poate fi realizat un ecosistem in cadrul caruia omul sa detina rolul principal, deoarece planeta poate ajunge la conditiile de pe Terra, in timp ce Terra ar deveni nelocuibila, din cauza poluarii, a supraincalzirii, a experientelor nucleare etc. Deocamdata, rusii si-au exprimat intentia de a trimite un echipaj pe Marte, insa nu s-a gasit inca solutia pentru asigurarea hranei, care se poate epuiza dupa 250-300 zile de zbor cosmic. O alta idee in acest sens a fost prezentata tot de prof. Pristavu, in „Magazin” nr.35/2006. De altfel, in legatura cu posibilele solutii propuse, desi s-a adresat unor institutii românesti si straine, inclusiv NASA, nu a primit reactii, in afara de... felicitari.
Uzina Planetei Rosii
In rezumat, cercetatorul român propune un sistem de lentile, oglinzi, laser, cu ajutorul caruia sa se dirijeze energia solara in zonele polare, astfel incât sa se creeze spatii locuibile pentru viitoarele echipaje terestre ce ar ajunge pe Marte. Aceasta topire a ghetii ar permite si cultivarea de microorganisme fotosintetizatoare (alge verzi si albastre) capabile sa produca hidrogen, folosit drept combustibil. In acelasi context, oxigenul ar putea fi produs prin biofotoliza apei, in procesul primar al fotosintezei. Mai este posibil ca prin intermediul celulelor solare sau al altor dispozitive sa se obtina curent electric pe cale fotovoltaica, iar acesta sa fie folosit la descompunerea apei in hidrogen si oxigen.

Pe de alta parte, culturile de alge ar asigura si o parte din necesarul de hrana, ele continând proteine, glucide, lipide, vitamine, saruri minerale etc. Dupa cum ati constatat, prof. Pristavu imagineaza o planeta Marte a unui viitor nu foarte apropiat, insa privita ca posibil refugiu al pamântenilor, intr-o situatie catastrofala la nivelul Terrei. Si, chiar daca regasim aici indrazneala unui Jules Verne, sa nu uitam ca si ideile scriitorului francez au fost considerate utopii pure, ulterior insa confirmându-se un uluitor spirit vizionar al acestuia.

Salile de cinema si studiourile de productie propun proiectia digitala

LOS ANGELES (reporter Hollywood) – Un consortiu al unor sus-plasate lanturi de sali de cinema mondiale vor anunta in mai putin de doua saptamini un acord de finantare de peste 1 miliard de dolari cu 4 studiouri majore pentru a le echipa cu peste 15.000 de ecrane cu sisteme de proiectie digitala pentru urmatorii trei ani.

Universal, Paramount, Disney si Fox – cu acoperirea financiara a JPMorgan Securities – sint asteptate sa anunte fondarea sistemelor care vor functiona cu partenerii cu sistemele implimentate in New York. Cinematografele „Regal”, „AMC Entertainment” si „Cinemark” formasera cu peste un an in urma Digital Cinema Implementation Partners (DCIP), dar le-au trebuit pina recent sa obtina semnaturile majoritatii studiourilor.

In urma acordului, studiourile vor plati majoritatea celor 100.000 de dolari care vor acoperi costul echipamentelor si a instalatiilor pentru proiectiile digitale. Acest lucru va facilita nu numai proiectia digitala in salile de cinema convertite deja, dar vor permite si eventualele proiectii tri-dimensionale (3D) si asta doar daca proprietarii salilor de cinema vor suporta din propriul buzunar cheltuielile echipamentelor suplimentare.
Warner Bros si Sony nu sint asteptati sa faca parte din DCIP la data la care va fi anuntata vestea, dar probabil vor adera la consortiu in scurt timp, daca este sa se tina cont de declaratiile unui apropiat, familiarizat cu discutiile studiourilor respective.

Tred Reid seful si organizatorul DCIP nu a formulat nici un fel de comentariu, dar sint asteptate anumite revelatii ale celor patru mari studiouri anuntate mai devreme si care ar localiza evenimentul in jurul date de 13 Octombrie la Conventia SHOWEAST a proprietarilor de Sali de cinema, in Orlando, Florida.

Acordul DCIP este asteptat sa determine instalarea a peste 3.000 de sisteme in primul an de implimentare si se spera raspindirea lor rapida printre proprietarii mari si mijlocii.
By Carl DiOrio
Reuters/Hollywood Reporter
(Traducere si adaptare Dan Popescu)