Schimba Limba

English versionVersion Francaise Versiunea Romana

12 noiembrie 2008

Vitamina C

Vitamina C pentru gingii sanatoase si dinti puternici
Cu un aport consistent de vitamina C va intariti dintii si gingiile mai bine decat cuorice pasta. Mancati o lamaie pe zi si veti putea musca din mar fara grija. Acest proces de fortificare se manifesta vizibil la gingii si la alveolele maxilarului, oasele cu cel mai mare consum de calciu din corpul nostru. Calciul singur se deplaseaza prea lent pe drumul sau spre celule, atunci cand ele il asteapta in cantitati mari. Combinat insa cu vitamina C, el formeaza compusi - asa-numitii chelati -, astfel fiind transportat de urgenta la destinatie, prin curier rapid. Efectele se observa mai ales in aprovizionarea cu calciu a dentinei, materialul din care sunt construiti dintii. In absenta vitaminei C, eficienta calciului scade la jumatate. Lamaie in loc de spalat pe dinti?
Calciul si vitamina C sunt adversarii nedeclarati ai dentistilor sau, mai bine zis,concurenta lor: stomatologii naturii. Mananca de doua ori pe zi cate o lamaie, si in acest mod se asigura ca au in permanenta respiratia proaspata si dintii perfect curati. Vitamina C omoara bacteriile ce dau nastere cariilor, iar calciul cimenteaza maxilarele si dintii. "E o metoda mai sanatoasa decat sa-ti freci de trei ori pe zi gingiile, pana le ranesti", sustin biochimistii moderni. In sprijinul opiniei lor, ei amintesc de arcadele dentare descoperite in situri arheologice: au apartinut unor oameni care au trait acum 5000 sau 10.000 de ani si prezinta dinti sanatosi, desi pe vremea aceea nu existau cabinete stomatologice si inca nu se inventase pasta de dinti. Vitamina C stabilizeaza greutatea corporalaAcesta este un lucru extrem de important pentru toate persoanele supraponderale siobeze: vitamina C este aliatul principal al celor ce doresc sa devina supli. Interesant de remarcat este si faptul ca animalele, traind in libertate, isi mentin greutatea corporala stabila pana la sfarsitul vietii, cu ajutorul vitaminei C. Reglator al procentului de fierVitamina C are si alte functii in organismul nostru: ea "elibereaza" fierul dinperetele intestinului si din splina si il transfera in sange, pentru a permite aprovizionarea cu oxigen a celulelor. Repararea tesutului conjunctivVitamina C joaca un rol preponderent in repararea si regenerarea tesutuluiconjunctiv. De aceea, ea este de mare ajutor la contuzii si loviri, precum si in prevenirea si tratarea diverselor traumatisme suferite de sportivi. Lista de verificare: carenta de vitamina C
Primele semne ce indica un deficit de vitamina C pot fi: sangerarea gingiei,racelile frecvente, tendinta de inflamare a mucoaselor, varicele, hemoroizii, excedentulde greutate corporala, oboseala persistenta, nervozitatea, dificultatea de concentrare,starile depresive, tulburarile somnului, riduri, incretituri ale pielii, talpa gastei la ochi,caderea parului, slabiciune generala, lipsa de farmec si carisma.
Actiunea vitaminei C
Absorbtie rapida a vitamineiAceasta substanta uimitoare este rapid absorbita in sange si in celule, dar si trimisain spatiul intercelular. Leucocitele, globulele albe, atat de importante pentru sistemulimunitar, contin concentratii inalte de vitamina C. La omul sanatos, ele sunt pline pana la refuz cu molecule de vitamina C, astfel fiind "inarmate pana in dinti" pentru lupta cugermenii patogeni. Supradozarea nu e posibilaVitamina C nu este toxica. Eventualul surplus de vitamina se elimina prin urina,intr-un interval de 24 de ore. Rinichii retin o cantitate redusa, pe care o reintroduc inmetabolism. Dupa ingerarea unei cantitati exagerate de vitamina C, organismul foloseste doar aproximativ jumatate. Din cand in cand, cate un fructPotrivit unor cercetari de data recenta, este important sa consumam alimentebogate in vitamina C, distribuite in portii pe tot parcursul zilei. Deosebit de bogate invitamina C sunt: fructele proaspete, legumele, salata, ficatul. O lamaie intreaga pentru sanatateDaca nu beti doar sucul stors din lămâie, ci îi mancati si pulpa, actiunea vitaminei C va fi de 20 de ori mai puternică. Explicatia consta in prezenta bioflavonoidelor inpulpa fructului. Din acest motiv, biochimistii ne sfatuiesc insistent sa nu ne multumim cu zeama, ci sa mancam lamaia in intregime. Calaul radicalilor liberiAlaturi de vitamina A, vitamina E si Seleniu, vitamina C face parte din grupaprincipalilor antioxidanti care combat radicalii liberi, ajutand celulele din corpul nostrusa se reinnoiasca in permanenta si sa-si pastreze sanatatea. Radicalii liberi suntansambluri de atomi cu un electron necuplat si o foame nepotolita de oxidare. Ei vor sa smulga dintr-o molecula oarecare a unei celule invecinate un electron, felul lor demancare preferat, si sa-l inghita. Cand se intampla aceasta, atat molecula respectiva, cat si echilibrul celulei sunt perturbate, declansandu-se prompt o serie de reactii succesive.
Ofensiva radicalilor liberi
Dupa o ofensiva incununata de succes a radicalilor liberi, celula slabita poate fiatacata de miliarde si bilioane de alti radicali liberi. Este o perspectiva delocimbucuratoare, fiindca exista un numar imens de radicali liberi, ce nu asteapta decat oasemenea sansa. Ei se multiplica exploziv, se afla la ei acasa in substantele nocive sitoxice, iar activitatea lor distructiva e incurajata de razele ultraviolete.Radicalii daunatori iau nastere in organismul nostru pe mai multe cai. Iata cateva: o baie de soare cu durata de zece minute; plimbarea pe o artera intens circulata; consumul unei cutii de ton - delicios, dar otravit cu conservanti. Fumatul echivaleaza cu o fabrica uriasa de radicali liberi. In ce masura au de suferit celulele in urma atacului lor ne-o arata, de exemplu, numeroasele incretituri fine de deasupra buzei superioare sau ridurile ce brazdeaza frecvent fetele fumatorilor. In consecinta, amatorii de nicotina trebuie sa se orienteze spre o hrana foarte bogata in vitamina C, intocmai ca oamenii care traiesc intrun mediu poluat cu noxe (de pilda, in vecinatatea unor cosuri industriale ce umplu aerul de fum). Zvelti si in forma, cu doua lamai pe ziMancand de doua ori pe zi cate o lamaie, punem la adapost moleculele de tiroxina,responsabile pentru supletea si vioiciunea noastra. Din pacate, multi medici nu cunoscinca acest lucru. De fapt, tiroida, mica glanda harnica, plasata in fata laringelui, produce deseori suficienta tiroxina, insa molecula ei simpla, extrem de vulnerabila, cade imediat prada radicalilor liberi, astfel incat nu mai poate ajunge la celule. Doar moleculele de tiroxina insotite de cel putin douasprezece molecule de vitamina C, ca niste "politisti imunitari", sunt protejate impotriva radicalilor liberi si pot parcurge drumul pana la capat, patrunzand in celulele din organism. In concluzie: daca mancam de doua ori pe zi cate o lamaie, moleculele noastre de tiroxina sunt inatacabile, asadar vom fi zvelti si in forma. Riscurile sportului de rezistentaRadicalii liberi apar in numar mare si atunci cand practicam sporturi ce presupunun efort fizic apreciabil, sustinut pe o durata de timp indelungata. Cu cat absorbim siconsumam mai mult oxigen, cu atat mai multe molecule agresive de oxigen vor tinde sa oxideze ceva. In cazul unui maraton, de exemplu, nici chiar o rezerva imensa de vitamina C nu mai ofera protectie suficienta. Din aceasta cauza, cei ce practica un sport de rezistenta, cum ar fi ciclistii, sufera adesea de infectii ale cailor respiratorii superioare.
Utilizarile vitaminei C
Ochii care ne salveaza viataOchii reprezinta cel mai important dintre organele noastre de simt, cel ce neintretine si ne salveaza viata - cu ei vedem hrana, dar si pericolul. Lichidul lacrimalcontine de 30-50 ori mai multa vitamina C decat sangele. Un cristalin afectat de cataracta e sarac in vitamina C. Un supliment (de aproximativ 1 gram pe zi) poate stopa si chiar vindeca boala. De asemenea, vitamina C le poate fi de ajutor si suferinzilor de glaucom.Administrata in doze mari (pana la 30 grame zilnic), ea face sa scada tensiunea
intraoculara pana la 16 mm Hg (milimetri coloana de mercur), ceea ce inseamna oameliorare considerabila. Orice tensiune intraoculara ce depaseste 17 mm Hg, mergand pana spre 50 mm Hg, este patologica.
Vitamina C consolideaza tesutul conjunctiv
O descoperire interesanta este aceea ca, in centrul unei rani recente, se produce oacumulare de vitamina C. Ea e indispensabila pentru formarea unui nou tesut conjunctiv din colagen. Tesutul astfel alcatuit este elastic, insa mai rezistent la rupere decat cablurile de otel ce sustin podul Golden Gate de la San Francisco. Vitamina C si astmulDe extraordinarele proprietati imunomodulatoare ale vitaminei C pot beneficia sibolnavii de astm, care - dupa cum rezulta adesea din analize - au prea putin acidascorbic in sange. Chiar si doza moderata de 1 g , luata zilnic, poate ameliora astmulbronsic. Totodata, vitamina C are si o actiune antihistaminica (dezinflamatoare) siantialergica.
Piele catifelata cu vitamina C
Daca ne aprovizionam corpul cu nutrientii necesari si in primul rand cu multavitamina C, pielea noastra isi pastreaza permanent tonusul, ramanand neteda si elastica. La numai 30 de minute dupa ce am ingerat alimente bogate in vitamina C, productia de colagen creste de pana la sase ori. Sa prevenim aterosclerozaAcidul ascorbic tonifica si vasele noastre sanguine, mentinandu-le peretii interiorinetezi, astfel incat periculoasele cristale, constituite din colesterol solidificat si calciu,raspunzatoare de ingustarea vaselor, si in cele din urma de instalarea aterosclerozei, nu gasesc un loc unde sa se fixeze. In conditiile unei alimentatii deficitare, vasele de sange si in primul rand venele, care sunt oricum mai fragile, devin poroase, lasand sangele sa treaca in tesutul alaturat. Vitamina C vindeca aceste vase bolnave.Influenta vitaminei C asupra psihicului
Vitamina C are o insemnatate convarsitoare pentru psihicul nostru.
Ca substantastimulatoare si de protectie la nivelul glandei hipofize, ea face posibila secretia a zecehormoni, ce dirijeaza patru domenii: sexualitatea, functiile tiroidei, stresul si cresterea.
Un drog al fericirii
Vitamina C participa la sinteza noradrenalinei, o substanta care ne invioreaza si neface euforici. Cand ne confruntam brusc cu un pericol, de pilda riscul unui accident,suntem obligati sa reactionam cu viteza fulgerului. In acel moment, se sintetizeazaimediat noradrenalina. In fiecare dintre aceste etape ale procesului metabolic esteprezenta vitamina C. Noradrenalina are (alaturi de adrenalina) o actiune excitanta,activeaza circulatia, face sa creasca tensiunea arteriala, ne ajuta sa ne simtim proaspeti si vioi. Vitamina C poate fi considerata un drog al fericirii, insa unul natural, fabricat de organismul nostru. Nu obosit si somnolent, ci in formă si vioiVitamina C este necesara si pentru sinteza serotoninei, o substanta fara de care namreusi sa ne relaxam si sa dormim. In fine, o descoperire de ultima ora a oamenilor destiinta vine sa confirme definitiv insemnatatea vitaminei C pentru sanatatea noastramentala si psihica. E vorba de aportul ei la transmiterea impulsurilor nervoase, lastimularea memoriei si capacitatii de concentrare. La numai o ora dupa ce a fost bauta, zeama a patru lamai determina o inviorare psihica si mentala. Fenomenul invers, de lipsa de vitamina C, duce la temutul proces al imbatranirii cerebrale, la maladia Alzheimer si distrugerea masiva a neuronilor. Avertisment pentru sărbători!Dupa o petrecere de trei zile si trei nopti, cu nicotina, alcool, gustari cu grasime inexces si aer mizerabil, intesat cu fum de tigara, oricine se poate imbolnavi de Alzheimerin stadiu incipient. Toate rezervele de vitamina C sunt irosite si intr-un rastimp foartescurt, creierul si neuronii imbatranesc cu cateva decenii. De unde iei vitamina C?
Măcesele, afinele sau ardeiul verde sunt mult mai bogate în vitamina C decâtclasicele lămâi Citricele, precum lămâile sau portocalele, nu sunt cea mai bună alegere dacă ainevoie de o cantitate cât mai mare de vitamina C. Poti opta, în schimb, pentru un fruct exotic, cum sunt papaya si guava, sau o mână de coacăze de pădure, care conTin de trei ori mai mult acid ascorbic, cum mai este numită această vitamină. Dacă nu, oricând poTi lua sirop de măcese sau măcese simple, din care poTi face ceai. Acestea au, pe suta de grame, de 20 de ori mai multă vitamina C decât lămâile.
Răcelile dese, lipsă de vitamina C
Vitamina C este un bun antioxidant care îmbunătăteste reactia de apărare aorganismului. „Aceasta este eficientă în oxidarea grăsimilor si ajută metabolismulcelular“, spune Julieta Cristescu, medic primar diabet si boli de nutriTie la Institutul„N. Paulescu“ din Bucuresti. Un aport suplimentar de vitamina C este necesar atuncicând organismul este supus unui stres suplimentar, cum ar fi perioada de iarnă. Potrivit OrganizaTiei Mondiale a Sănătătii, fumătorii, diabeticii si persoanele cu diferite infectii au nevoie de o cantitate mai mare de acid ascorbic.
Semnele unei cantităti scăzute în organism sunt, de regulă, putin vizibile.„E posibil să ai mai puTină vitamina C în organism dacă ai o susceptibilitate mai mare la infectii si dacă te învineTesti mai usor“, sugerează Alina Jiletcovici, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice la Cabinetul „Mosilor“ din Capitală. Cele mai bune surse din această vitamină sunt legumele verzi sau fructele de pădure.
„Cea mai mare cantitate de vitamina C o au măcesele.
Si visinele sau merele au oconcentratie ridicată. Legumele au si ele o concentratie mai mare, dar este de dorit să fie consumate în stare crudă si cât mai verzi. În timpul iernii, un aport important devitamina C îl au murăturile“, mai spune Julieta Cristescu. Mai putin cunoscut, ardeiulgras are si el o concentratie ridicată de acid ascorbic. În timpul verii, fructele de pădure pot fi o alegere mult mai bună decât lămâile. Fierberea inactivează vitaminaPentru a asimila cât mai mult din această vitamină, nu fierbe alimentele, te învată nutritionistii. „Orice procedeu de încălzire(fierbere, coacere, prăjire) la peste 60 de grade inactivează vitamina C. Legumele se pot doar opări“, explică Alina Jiletcovici. Si expunerea la aer timp îndelungat are acelasi efect. Consumă fructe sau legume în stare cât mai crudă si la scurt timp după ce le-ai tăiat. O metodă bună de a prepara un ceai bogat în vitamina C este să adaugi lămâia când lichidul este căldut si să-l beiimediat.Să vă fie de folos! Dumnezeu să vă ajute!+veb Alimente cu reclame mincinoase!Iaurturile cu fructe, margarina, supele la plic, alimente promovateca fiind sănătoase, pot cauza boli de inimă, diabet, cancer si alergii. Iaurturile cu fructe sau cu diverse arome, margarina, supele la plic orichipsurile sunt câteva dintre produsele alimentare promovate ca fiind sănătoase. Specialistii în nutritie atrag însă atentia că efectul lor asupra sănătăTii este nociv.Consumate frecvent, aceste alimente pot cauza boli de inimă, cancer, Parkinson,alergii, crize de gută ori dureri de cap. Efectele negative sunt mult mai mari încazul copiilor, al căror organism este în dezvoltare. Medicii te sfătuiesc să ocolestiaceste alimente si îTi indică alternativele. Aromele „natural identice“ sunt artificialeIaurturile cu arome si fructe pot interfera cu absorbTia vitaminelor la copii sipot cauza alergii alimentare. „Fructele conservate au agenTi de conservare iritanTisi neurotoxici mai ales pentru copii. Dacă pe eticheta iaurturilor scrie arome«natural identice» înseamnă că sunt arome artificiale. Iaurtul bun esteproaspăt, din lapte pasteurizat fermentat, cu microfloră probiotică. Pe etichetătrebuie să scrie «culturi selecTionate din lactobacili si/sau bifidobacterii»“, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare dinBucuresti.“Iaurturile naturale sunt însă foarte sănătoase, deoarece îti protejeazăsistemul digestiv, sistemul imunitar si pe cel cardiovascular“, adaugă specialistul.O teorie mai nouă spune însă că cel mai bine asimilat este calciul care segăseste în fructe si legume, nu în lactate si brânzeturi. „Studiile de ultimă orăarată că dacă mănânci brânză si lapte în cantităTi mari se pierde calciu dinoase. Produsele de origine animală conTin colesterol care se depune pevase“, susTine medicul endocrinolog Virgiliu Stroescu. Vegeta cu E-uri nociveChiar dacă sunt descrise ca fiind preparate cu „legume sănătoase“, supele laplic contin o cantitate prea mare de sare si întă ritori de gust si aromă.„Întăritorii de gust precum glutamatul monosodic, guanilatii sau inozinatiisunt E-uri neurotoxice care pot cauza crize de gută, senzatii de greaTă, dureri decap si confuzii“, mai spune Gheorghe Mencinicopschi. Nici produsele gen vegeta nu sunt recomandate, deoarece contin aceleasiE-uri. Dacă le folosesti de regulă la friptură, mai bine le înlocuiesti cu sare maiputin rafinată si condimente naturale precum piper sau ghimbir.„În loc să pui vegeta în supe pentru a le da gust, mai bine foloseste produsenaturale precum Telină, morcovi, ceapă“, completează endocrinologul Virgiliu Stroescu. Grăsimi cancerigene în chipsuri” Chipsurile si floricelele sunt impregnate cu grăsimi arse cancerigene. Înplus, contin foarte multe calorii si îngrasă. Dacă sunt preparate cu margarină,cresc colesterolul, iar aromele pot cauza crize de gută ori dureri de cap”, te maiavertizează specialistul în nutritie Gheorghe Mencinicopschi. Periculoasă pentrusănătate este si margarina. „Margarina contine acizi grasi -trans artificiali si,consumată în exces, poate cauza boli cardiovasculare, renale,hipertensiune arterială, Parkinson, Alzheimer, artrite reumatoide, diabetde tip 2 sau cancer. Studiile clinice si epidemiologice au demonstrat că unconsum de peste două grame pe zi de grăsimi hridrogenate duce la apariTia bolilorcoronariene, la infarct de miocard si accidente vasculare cerebrale“, mai spuneMencinicopschi.În loc de margarină, specialistii vă sfătuiesc să consumaTi unt. Persoanelesănătoase si active fizic pot consuma unt în fiecare zi, dar nu mai mult de uncubuleT. BOMBE CHIMICESucurile carbogazoase si „naturale“Băuturile carbogazoase despre care se spune că ar fi din fructe sunt înrealitate bombe chimice ce contin apă, zahăr rafinat, acid fosforic si coloranTi desinteză. „Aceste sucuri contin o cantitate mare de zahăr rafinat, în jur de 110-120de grame la un litru. Asta înseamnă că dacă bei un litru de suc consumi 100 degrame de zahăr alb. Acidul fosforic scade nivelul calciului atât la adulti cât si lacopii, iar colorantii de sinteză sunt neurotoxici, alergeni, pot cauza astm la copiisi tulburări cu deficit de atentie (ADHD). În plus, inhibă metabolismul zincului“, spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.Nici sucurile din concentrat natural de fructe nu sunt bune. Acestea contin zahăr, iar prin pasteurizare se distrug vitaminele, enzimele si sărurile minerale din ele

Niciun comentariu: