T-Mobile si Google au lansat ieri telefonul G1, primul telefon mobil care functioneaza cu platforma software open source Google Android. O alta aplicatie este un calculator in timp-real ce utilizeaza GPS-ul incorporat, un accelerometru si o busola pentru a urmari locatia si detalii despre modul de transport. Google a cheltuit 5 milioane lire sterline pentru a incuraja dezvoltatorii software pentru a scrie aplicatii pentru Android. Operatorii de retea de obicei ofera un pret de vanzare a telefoanelor la un pret mai mic, recuperandu-si costul pe durata contractului. |
24 septembrie 2008
24 Septembrie 2008 Wireless
22 septembrie 2008
Planeta TERRA supra-exploatata, ne avertizeaza ONG-ul american Global Footprint Network
In fiecare an, data la care am consumat in totalite ceea ce planeta a putut produce intr-un an avanseaza: in acest an este pe 23 septembrie, dupa opinia Global Footprint Network.
Ceea ce inseamna ca TERRA are nevoie acum de un an si trei luni pentru a produce tot ceea ce lumea consuma intr-un an.
Aceasta data de epuizare a resurselor anuale naturale ale TERREI – numita si Earth Overshoot Day – cade din ce in ce mai devreme din cauza cresterii neincetate a consumurilor, subliniza cest organism.
In fiecare an, GFN calculeaza amprenta ecologica a umanitatii – presiunea exersata pe culturi, paduri, resursele halieutice etc. – si o compara cu capactatea ecosistemelor de a isi regenera resursele si de a absorbi deseurile produse.
Totul se pare ca a inceput pe 31 decembrie 1986 : la acea data, pentru prima oara in istorie, omenirea consumase in totalitate ceea ce TERRA produsese in acel an (1986).
Zece ani mai tirziu consumam deja 15% in plus de ceea ce TERRA putea produce anual : ziua de epuizare a resurselor cadea in noiembrie.
Anul trecut, era pe 6 octombrie si anul acesta pe 23 septembrie, omenirea continua sa traiasca peste limita mijoacelor ei ecologice.
Astfel arborii sint taiati mai rapid decit pot sa creasca altii in loc si pestii sint pescuiti mai repede decit se pot reproduce.
Sub efectul despaduririlor, 13 milioane de hectare dispar in fiecare an.
Dupa ceea ce releva lista rosie a speciilor animale si vegetale amenintate cu disparitia publicata de Uniunea Internationala pentru conservarea naturii (UICN), mai mult de un sfert din cele 41.000 de specii sub observatie sint amenintare cu extinctia.
18 septembrie 2008
Secretele vindecatoare ale plantelor
Informatiile au fost preluate din cartea
17 septembrie 2008
Marele Canion de pe Marte
16 septembrie 2008
Canada va lansa un nou telescop in spatiu
Bugetul elaborarii unui asemenea satelit este destul de mic, intreg procesul construirii, lansarii si operarii trebuind sa se incadreze in suma de 12 milionae de dolari.
Ce se intampla in momentul mortii?
Inevitabilitatea imbatranirii si mortii a fascinat omenirea timp de mii de ani, in vreme ce imortalitatea era un deziderat imposibil de atins in trecut.
In zilele noastre, saltul ametitor al stiintei si medicinei ii indreptateste pe oamenii de stiinta sa creada ca se afla mai aproape ca niciodata de descifrarea unuia dintre cele mai mari mistere ale omenirii. Multi cercetatori lucreaza la mecanisme care pot determina durata vietii in asa-numitele “organisme model”, cum ar fi viermi, muste sau soareci, dar exista indoieli asupra posibilitatii ca acest model sa functioneze si in cazul oamenilor sau al prelungirii duratei vietii cu ajutorul medicamentelor, geneticii sau dietei.“Nu putem sti, in acest stadiu al cunostintelor, daca un elixir al unei vieti indelungate ar fi posibil”, declara profesorul Jan Vijg de la Colegiul de Medicina Albert Einstein.Oamenii de stiinta nu se indoiesc de faptul ca in decadele urmatoare speranta de viata va creste, insa afirma ca nu exista un motiv stiintific pentru care imbatranirea nu ar putea fi prevenita, odata cu dorinta de a evita si bolile care vin odata cu varsta inaintata.Insa se pune si intrebarea daca cunoasterea umana a ajuns in stadiul in care intarzierea imbatranirii si a mortii, pentru mai mult timp sau chiar pe termen nelimitat, este intr-adevar o idee fezabila. Doar o mai buna intelegere a mecanismului de baza care cauzeaza imbatranirea, relationata cu bolile, va permite dezvoltarea unor strategii integrate pentru a creste in mod satisfacator durata si calitatea vietii.
Sursa: Telegraph
Secretul tineretii creste in gradina
Desi il cautam in farmacii sau in centre de infrumusetare, secretul tineretii se afla mai aproape decat ne-am fi putut imagina: chiar in gradina noastra. Busuoicul este o planta, care pe langa simbolistica sa religioasa, este des utilizata in bucatariile occidentale.
Noile studii ii confera o noua utilitate: cea terapeutica, deoarece se pare busuoicul este un aliat credincios in lupta cu timpul, intarziind aparitia efectelor imbatranirii.Proprietatile sale curative sunt cunoscute de mult timp medicinei asiatice, fiind des folosit sub forma de extract concentrat in medicina ayurvedica. Pe langa proprietatile de intinerire, consumat proaspat sau prelucrat farmaceutic, busuiocul ne poate mentine intr-o buna forma, atat fizica, cat si mentala. Chiar din primele studii efectuate asupra plantei, farmacistii au observat ca aceasta este activa in eliminarea radicalilor liberi, molecule daunatoare care ataca organe vitale, precum inima, ficatul si creierul.
Sursa: Daily Mail
15 septembrie 2008
Experimentul secolului nu a provocat Apocalipsa
In decurs de cateva saptamani, energiile in LHC vor atinge insa praguri neegalate, ajungand la 7 teraelectronvolti (Tev), adica de sapte ori mai mari decat puterea Fermilab-ului. Obiectivul LHC "este intelegerea comportamentului celei mai fundamentale materii", declara Daniel Denegri, fizician care lucreaza la unul dintre cele patru detectoare de particule instalate in jurul anoului. Oamenii de stiinta se asteapta la detectarea particulelor elementare ale materiei "prezise" de fizica teoretica, dar neobservate vreodata, si la posibilitatea evidentierii particulelor numite "supersimetrice", care ar compune misterioasa "materie intunecata" (23% din Univers). Socurile protonilor din LHC vor degaja o caldura de 100.000 de ori superioara celei din miezul Soarelui si care ar trebui sa permita detectarea bosonului lui Higgs, misterioasa particula care, potrivit teoriei "modelului standard", ar da masa tuturor celorlalte.
Uriasele energii degajate vor permite, de asemenea, recrearea, pentru o fractiune de secunda, a starii Universului in timpul primei miimi de secunda dupa Big Bang, in urma cu 13,7 miliarde de ani, cand nucleele atomilor nu erau inca formatei, iar particulele elementare pluteau in "supa primordiala" a plasmei. Ceea ce ar putea favoriza reperarea antimateriei, generata in cantitati egale cu materia in momentul Big Bangului, dar care de atunci a disparut, in principal.Pentru trierea celor 15 milioane de gigaocteti de date ce vor fi primite in fiecare an, 11 mari centre vor repartiza informatiile brute spre 200 de site-uri din intreaga lume, care le vor stoca si analiza. Potrivit directorului general al CERN, Robert Aymar, LHC ar putea aduce "descoperiri care ar putea schimba viziunea noastra despre lume si in mod special despre crearea ei".Modelul standard. Acest model, care poate fi bulversat de LHC, explica din ce este facuta lumea si cum stau obiectele Universului sub actiunea a patru forte fundamentale. In 1964, fizicienii au propus un model nou pentru fizica subatomica, in locul sutelor de particule elementare aparand quarcii, mai mici si mai ciudati. La baza a tot ce exista, de la astre la oameni, ar fi trei tipuri de quarci si antiparticulele corespunzatoare, antiquarcii. In multe din teoriile fizicienilor din ultimele patru decenii, quarcii sunt asimilabili unor corzi in vibratie care, prin miscarea lor, pot produce diverse efecte si interactiuni. si quarcii au fost pusi in evidenta tot cu ajutorul acceleratoarelor de particule si a mii de fizicieni, facand acum parte din acest model standard. El contine sase tipuri de quarci si sase tipuri de leptoni, particule elementare intre care se afla si electronul. In plus, exista si particule purtatoare de interactiuni, cum ar fi fotonii. Tot ceea ce exista este compus din combinatii de quarci si leptoni.
In cautarea raspunsurilor stiinta are si in prezent o serie de intrebari fara raspuns, iar cercetatorii de la CERN spera ca LHC sa avanseze spre intelegerea Universului. Ce se afla in Univers in afara materiei vizibile, care este originea si compozitia materiei intunecate, cea care pare sa alcatuiasca peste 90% din masa Universului, de ce exista mai multa materie decat antimaterie, care este originea maselor, ce s-a petrecut imediat dupa Big Bang..."Evenimentele" din acceleratorPrincipiul de functionare al oricarui accelerator de particule este acelasi: particulele sunt accelerate si dirijate cu ajutorul campurilor electromagnetice foarte puternice, fiind aduse la viteze apropiate de cea a luminii, dupa care intre aceste particule se produc ciocniri, fiecare dintre ele numindu-se "eveniment". Fizicienii urmaresc izolarea "evenimentelor" si colectarea datelor legate de ele pentru a incerca studierea genului de particule implicate in ciocnire. Colectarea datelor revine unor detectori specializati care cauta anumite tipuri de evenimente. Pentru prelucrarea datelor s-au gasit diverse solutii, printre care si internetul.LHC a costat peste 3 miliarde de euro, iar la realizarea lui au participat peste 6.000 de cercetatori din 80 de state.
"Speculatii catastrofice"
S-a lansat ideea construirii unui aparat in care, prin ciocniri intre atomi sau prin bombardarea atomilor cu electroni, protoni sau neutroni, sa fie sparte nucleele, pentru identificarea fortelor care guverneaza lumea microscopica. Asa au aparut acceleratoarele de particule, care, spre surpriza fizicienilor, au relevat o noua lume. In anii ‘60 se ajunsese la peste 100 de particule noi. Intrebarile oamenilor de stiinta au continuat si ele, experimentele cautand mereu in "adancimea" acestor particule. Sunt ele cu adevarat "particule elementare", blocurile fundamentale din care este construit tot ce exista? Sunt ele la randul lor alcatuite din altceva?
04 septembrie 2008
Google a lansat un nou browser Web, denumit Google Chrome
Pe pagina principală, Google Chrome este prezentat drept „un browser proiectat pentru a face Internetul mai rapid, mai uşor şi mai sigur. Are un design minimal, care vă oferă un mod de utilizare foarte uşor.” Încă de la primul contact cu noul browser se remarcă interfaţa simplă şi aerisită. De asemenea, Chrome se doreşte a fi mai stabil şi mai puţin consumator de resurse comparativ cu softurile concurente: Internet Exploere şi Mozilla Firefox. La rândul lor, paginile de „Ajutor” ale Chrome anunţă o serie de facilităţi menite să facă navigarea pe Internet şi mai simplă.
Oficialii Google confirmaseră cu o zi înainte informaţiile legate de planurile de a oferi propriul software de browsing Web, printr-o postare pe blogul companiei. De asemenea, dacă pentru început doar utilizatorii de Windows vor beneficia de Chrome, Google intenționează să dezvoltă versiuni pentru utilizatorii de Apple Macintosh şi de software Linux.
Totodată, Google vrea ca browserul Chrome să fie open-source, publicarea codurilor utilizate pentru dezvoltarea sa permiţând crearea de comunităţi care să aducă îmbunătăţiri softului.
"Am realizat că internetul a evoluat de la pagini simple, formate din text, la aplicaţiile complexe, interactive şi că trebuie să reproiectăm în totalitate browser-ul", afirma vicepreşedintele Google pentru managementul produselor, Sindar Pichai, şi directorul pentru tehnologie, Linus Upson, într-o declaraţie publicată de Reuters.
Chrome foloseşte motorul de randare a paginilor web Webkit şi un nou motor pentru încărcarea codului JavaScript, mai rapid şi mai stabil, potrivit creatorilor săi.
01 septembrie 2008
Sucurile de grepfrut, portocale şi mere pot reduce eficacitatea anumitor medicamente
De mai mulţi ani, sucul de grepfrut era singurul recunoscut pentru creşterea capacităţii organismului de a absorbi anumite medicamente, cu riscul, însă, de a le transforma în toxine, reamintesc autorii acestui studiu, prezentat în cadrul conferinţei Societăţii Americane de Chimie, care a avut loc la Philadelphia.
Noul studiu prezintă noi motive pentru care oamenii ar trebui să evite să consume anumite sucuri de fructe în perioadele în care se află sub tratament medicamentos împotriva cancerului, maladiilor cardiovasculare sau pentru acceptarea unui transplant de către organism.
Este vorba de toposid, un agent anticancer, tratamente împotriva hipertensiunii arteriale, precum atenolol, celiprolol şi talinolol, medicamente împotriva respingerii organelor transplantate - Ciclosporin - şi antibiotice ca ciprofloxacin, levofloxacin şi itraconazol.
"Am descoperit, recent, că sucurile de grepfrut, portocale şi mere diminuează semnificativ capacitatea organismului de a absorbi anumite medicamente în sistemul digestiv. Pericolul este reprezentat de diminuarea eficacităţii acestor tratamente necesare pentru probleme medicale grave", a declarat doctorul David Bailey, profesor de farmacologie clinică la Universitatea Western Ontario, din Canada, principalul autor al studiului.
Profesorul a studiat efectele acestor sucuri pe un grup de voluntari sănătoşi, care luau fexofenadină antihistaminică, împotriva alergiilor. O parte dintre voluntari au luat medicamentul cu apă, altă parte a luat medicamentul cu suc de grepfrut.
Voluntarii cărora le-a fost administrată fexofenadină cu suc de grepfruit nu au absorbit în organism decât o jumătate din doză, spre deosebire de persoanele care au luat medicamentul cu apă, cale căror organisme au asimilat întreaga doză.
În cazul în care corpul nu absoarbe decât o jumătate din doza de medicament, efectele acestuia pot fi diminuate drastic, potrivit doctorului Bailey.
Acest studiu clinic a demonstrat că naringina, ingredientul activ din grepfrut, blochează un vector cheie al medicamentelor, care permite asimilarea acestora în organism.
Substanţa chimică are o funcţie esenţială în orientarea moleculelor active ale acestor medicamente din intestinul subţire către sistemul circulator.
Sucul de grepfrut blochează o enzimă numită CYP3A4 în unele medicamente, precum cele pentru diminuarea colesterolului, făcându-le toxice. Această enzimă permite asimilarea medicamentelor în organism.
Doctorul Bailey a descoperit în urmă cu 20 de ani că sucurile de grepfrut şi chiar fructul în sine pot creşte într-un mod riscant efectele felodipinei, un tratament împotriva hipertensiunii arteriale.
Alte studii au identificat aproximativ 50 de medicamente asupra cărora grepfrutul poate avea aceleaşi efecte. Riscurile sunt indicate pe etichetele medicamentelor.